20.12.2022

Team Verksted har reduksjon i strømutgifter på rundt 60 % etter belysningen ble byttet til LED

Avdelingsleder Egil Haugen hos Team Verksted er full av lovord om M. Carlsen & Sønn AS. For å spare strøm har han nettopp fått byttet ut de gamle lysrørene med flunkende ny LED-belysning i hele bygget. Avdelingslederen forteller om et arbeid som har gått helt smertefritt.

-Jeg får ikke fullrost dem nok. Vi har hatt full produksjon hele tiden, og elektrikerne til M. Carlsen & Sønn AS er veldig fleksible, så de tilpasset seg arbeidet vårt, og klarte å bli ferdige på tiden som var planlagt. Så smertefritt har det gått, at jeg ikke trodde på forhånd at det var mulig, sier avdelingsleder Haugen, som er svært fornøyd med både prosessen og sluttresultatet.

-Helt topp!

Nedbetalt etter tre til fire år

Det er ikke bare grønne og strømsparende argumenter for å bytte ut gamle lysrør med moderne LED-teknologi. EU har nemlig vedtatt å fase ut flere typer lysrør som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser, og norske myndigheter har bestemt at disse reglene også skal gjelde her i landet. Lysrørene det gjelder inneholder kvikksølv. Flere typer lysrør blir forbudt allerede i februar 2023, mens T5 og T8 utløper i august neste år. Derfor forbereder installatør og saksbehandler Anders Sørlie på Brandbu-kontoret til M. Carlsen & Sønn AS seg på stor etterspørsel etter LED-belysning i tiden som kommer.

-Det er viktig å se på gode løsninger, som både gir lavere vedlikeholdskostnader og strømregning, bedre arbeidsmiljø og et bedre klimaavtrykk for bedriften. Med dagens strømkostnader får et bytte til LED-lys gjerne en nedbetalingstid på ned mot tre, fire år, og dette alene gjør jo investeringen attraktiv for de fleste, sier Sørlie.

Lysere og mer produktivt lokaler

Både miljø og strømsparing var viktig da Egil Haugen bestemte seg for å bytte ut armaturene med moderne LED-belysning. Dessuten begynte de gamle å gi dårlig lys.

-Det er kjempestor forskjell. Lysrør varer jo ikke evig, og når vi skrev leiekontrakt for 10 nye år, bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Nå har vi fått mye bedre arbeidslys enn vi har hatt de siste årene, sier Haugen.

Anders Sørlie forteller at det er rundt 300 gamle armaturer som er skiftet ut i lokalene til Team Verksted. Det er elektriker Bjørn Håkon Kvam fra M. Carlsen & Sønn AS som har har gjort det meste av jobben, og som har samarbeidet tett med Haugen og kollegene hans for ikke å forstyrre produksjonen mens arbeidene har pågått. Jobben tok ikke mer enn tre, fire uker, og ble avsluttet i begynnelsen av desember.

 

-De har fått et topp moderne anlegg og et lysere og mer produktivt lokale. En besparelse på rundt 60 prosent av energiforbruket til belysning er vel også ganske hyggelig, mener Sørlie.

-Lysene i verkstedet må vi skru av og på selv. Men på kontorene og spiserommet er det bevegelsessensorer som aktiverer lyset. Nå nytter det ikke å sitte der og sove seg en dupp lenger. Da blir det mørkt, ler avdelingslederen.

 

Viktige datoer for utfasing av lysstoffrør

1 september 2021
Utfasing av kompaktlysrør med integrert forkoblingsutstyr, noen høspennings- pg lavspent halogenlamper samt lysrør av typen T12 og T2.

24 februar 2023
Utfasing av kompaktlysrør

24 august 2023
Utfasing av lysrør type T5 og T8

1 september 2023
Utfasing av halogenlamper med stiftsokkel

 

Vi hjelper deg med å bytte til LED

Har du et bygg som har gamle lysrør, med behov for oppgradering til LED? Kontakt oss, og vi hjelper deg.