Skifte gamle lysrør og halogendownlights til LED

Mange sameier og borettslag har eldre lysstoffrør i fellesarealer, boder og garasjer. Med det nye EU-direktivet, RoHS, utfases lysstoffrør, og du vil ikke lenger få tak i disse.

Det at slike lysstoffrør ikke lenger produseres fører til at dere må bytte alternativer til dagens belysning. Her er det flere alternativer, men uansett, om dere nytter hele lysarmaturet eller kun pærene kan bygget spare mye energi ved å gå over til LED.  LED-lys slipper ut mindre varme, noe som gjør at pærene bruker mindre energi, og ikke minst – de reduserer brannfaren betraktelig.

 

Hva er besparelsen ved å bytte til LED?

Besparelsen ved å bytte fra halogenpærer og lysstoffrør til LED avhenger av en rekke faktorer, inkludert hvor mye lys bygget bruker, hvor ofte lyskildene er i bruk og hva slags pærer eller lysstoffrør som benyttes i dag. Generelt sett kan LED-lys være opptil 80% mer energieffektive enn lysstoffrør, noe som kan bety store besparelser på byggets felles strømregning. Levetiden til lyskildene må også tas med inn i regnestykket. LED-lys har som regel lenger levetid enn lysstoffrør, noe som betyr at du kan spare penger på å erstatte lyspærene så ofte.

Uansett besparelsen i kroner og øre, er LED-lys bedre for miljøet.

Lysstoffrørforbud

I 2023 vil lyskilder som inneholder høye mengder kvikksølv bli forbudt, og mange bygninger må oppgradere belysningsinstallasjonen.

Lyskilder som inneholder høye nivåer av kvikksølv har vist seg å ha en betydelig negativ miljøpåvirkning. Derfor ønsker EU å fase dem ut gjennom nye restriksjoner og lovverk. Som en konsekvens vil mange tonn av dette giftige kjemiske elementet ikke lenger forurense miljøet. Mens noen lyskilder allerede er forbudt, vil de mye brukte lyskildene T5 og T8 snart også fases ut.

Hva betyr utfasing av gamle lysrør for borettslag og sameier?

Mange sameier og borettslag har lysstoffrør i fellesarealer, boder og garasjer. Er du usikker på hva som benyttes i deres bygg kan vi ta en titt, og komme med anbefalinger til hvilke alternativer som er best for belysningen i ditt borettslag eller sameie, og som følger de nye forskriftene.

Vi kan også veilede dere i andre energieffektiviserende løsninger, som lysstyringssystemer, slik at lysene kun står på når det er beboere i fellesarealene. Da lever både pæra lenger, og dere bruker mindre strøm til belysning.

La en autorisert elektriker gjøre jobben

Er du usikker på hva som benyttes i ditt borettslag eller sameie kan vi ta en titt, og komme med anbefalinger til hvilke alternativer som er best for bytte til LED-belysning.

Ønsker du hjelp med belysning?

Vi hjelper deg gjerne med planlegging og installasjon av lys og andre energieffektive tiltak.