21.06.2022

Nytt solcelleanlegg på Demas AS

Det nye solcelleanlegget til Demas AS på Eggemoen er allerede installert og operativt. Med dagens strømpriser anslår avdelingsleder Geir Nilsen at anlegget vil være nedbetalt i løpet av fem, seks år. Han håper likevel på mer normale tilstander, og i så fall vil anlegget gå i pluss etter 10 år med en pris på en krone pr. kW.

 -Det var like etter årsskiftet at vi bestemte oss for å gå for et solcelleanlegg. Vi så jo allerede da at strømprisene var i ferd med å gå i taket. Senere utvikling i både råstoff- og kraftpriser har gjort investeringen mer lønnsom enn først antatt.

Vi har ventet en stund på noen leveranser, men ellers har hele jobben gått smertefritt.  M. Carlsen & Sønn Jevnaker AS har gjort jobben sin prikkfritt, forteller Geir Nilsen.

Selvforsynte og vel så det

Det er solide dimensjoner over det nye solcelleanlegget til Demas AS. 180 store solcellemoduler dekker 400 kvadratmeter flatt tak. Prosjektleder Tommy Solvang hos M. Carlsen & Sønn på Jevnaker har beregnet retning og vinkler, i tillegg til kartdata og historiske meteorologiske data, for at anlegget skal få størst mulig effekt.

-Jeg sjekket her om dagen. Det var ikke akkurat strålende sol, men anlegget produserte likevel mellom 50 og 60 kW. Det innebærer at vi er selvforsynte og vel så det gjennom hele den lyse årstiden, forteller avdelingsleder Nilsen.

De fleste tror at solcelle «bare er» lavspenning, som fint kan monteres selv, men dette er ikke tilfellet. Et normalt solcelleanlegg har 700V (volt) på ledningene mellom panelene, og sett i sammenheng med at du har 230V i stikkontakten, utgjør dette en stor risiko dersom det ikke er montert korrekt!

Solcelleanlegg - Demas

Gjelder å være tidlig ute

Ifølge prosjektleder Tommy Solvang vil det normalt ta to uker å montere og koble opp et så stort solcelleanlegg som det Demas AS har gått til anskaffelse av hvis alt går som det skal. Men tidene er som kjent langt fra normale. Det gjelder like mye for solcelleprodusentene som for de fleste andre bransjer.

-Det er ting som tyder på at det kan begynne å lysne med tanke på leveranseproblemene. Bare det siste halve året er våre innkjøpspriser steget med rundt 20 prosent, så hvis du har bestemt deg for å installere et solcelleanlegg, bør du ta kontakt så tidlig som mulig slik at du sikrer deg en plass i køen. Ikke minst låser du da en fast pris i et marked der prisene stadig øker, sier prosjektleder Solvang, som forteller at produksjonsgaranti på solpanelene er 25 år.

-Men slike paneler kan fort produsere strøm i 30-40 år.

Nøler ikke med anbefaling

Avdelingsleder Geir Nilsen er ikke et sekund i tvil om at Demas AS har tatt den rette avgjørelsen, og han nøler ikke med å anbefale både solcelleanlegg og M. Carlsen & Sønn Jevnaker AS.

-Det handler ikke bare om økonomi, selv om det var en avgjørende faktor for oss. Men det er også viktig for oss at vi nå kommer til å sette mye mindre miljøavtrykk enn vi gjorde tidligere. Det er jo slik verden har blitt. Alle må være med på å ta samfunnsansvar, og bidra med det vi kan for å gjøre verden litt grønnere, mener Geir Nilsen.

Vi hjelper deg med solceller

Har du et bygg du lurer på om kan egne seg for solceller? Kontakt oss, og vi hjelper deg.