30.11.2022

Julen er høysesong for brann – sikre deg med komfyrvakt og rett røykvarsler

Nå er vi på vei inn i en sesong som assosieres med kos, hygge, levende lys og deilige måltider.
Men desember er også høysesong for brann i private hjem.

Velg riktig røykvarsler!
– feil type kan gi falsk trygghet

Det finnes to typer røykvarslere på markedet, det som kalles optiske og ioniske. Dessverre er det slik at de fleste som er i bruk er av den ioniske typen, og disse bruker lengst tid på å varsle den mest vanlige typen brann i boliger, nemlig ulmebrann.

Ulmebrann er en brann med forbrenning i et fast materiale uten flamme og uten utsendelse av lys fra forbrenningssonen.  Sammenlignet med flammebrann er ulmebrann en svært langsom forbrenningsprosess som bare kan foregå i faste stoffer (ref. Store Norske Leksikon)

Optiske røykvarslere er det som er anbefalt å bruke i de fleste områder og aller helst den seriekoblede typen.

Ikke glem batteriet!

Batterier må byttes! Batteriet i røykvarsleren skal byttes en gang i året, men Norsk Brannvern anbefaler at man tester røykvarsleren én gang per måned. Dette gjør du enkelt ved å trykke på testknappen.

Det er også viktig å velge riktig type batteri basert på om røykvarsleren er enkeltstående eller seriekoblet. Vi kan hjelpe deg med gode råd om hvilket type batteri som er anbefalt til det produktet du har installert i din bolig.

Noen enkle tips til en mer el-sikker førjulstid

1.Test brannvarslerne og bytt batteri

Sjekk brannvarslerne dine som en del av juleforberedelsene, og skift batterier ved behov. En god huskeregel er å sjekke brannvarslerne dine én gang i måneden, og dersom du ikke har langtidsbatterier bør disse skiftes en gang i året.

2. Skaff deg komfyrvakt

En komfyrvakt hindrer tørrkoking og brann ved at den kutter strømmen før temperaturen blir for høy.  Komfyrvakten vil kunne gi deg en ekstra trygghet i jula, når matlaging gjerne skjer midt oppi alt annet!

3.Respekter levende lys og brennbart materiale

Julepynt er ofte laget av tynt papir, filt eller andre lett brennbare materialer. Vær oppmerksom på dette når du plasserer ut pyntegjenstandene, spesielt hvis de går på strøm. Undersøk at lys og andre elektriske komponenter fungerer som de skal. Ikke bruk produkter som virker unormalt varme. Ha god avstand til panelovner og andre varmekilder, dette gjelder også for duker, gardiner og andre tekstiler.

4. Bruk stikkontakt med tidsstyring

På noen elektriske produkter, som for eksempel kaffetraktere, er det anbefalt å dra ut støpselet når produktet ikke er i bruk. Dette slipper du hvis du monterer stikkontakter med tidsur, som kutter strømmen automatisk etter angitt tid. Dette er også ypperlig å bruke på julebelysningen.

6. Unngå skjøteledninger

Mange bruker skjøteledninger til julepynten. Skjøteledninger er ikke like sikre som fastmonterte kontakter, og er skjøteledningen i tillegg gammel og nedstøvet, forverres problemet.

7. Velg LED-pærer

LED-pærer overtar markedet, også når det gjelder julelys. Grunnen er veldig enkel. De lyser like bra, bruker mindre strøm og utvikler mindre varme. Du kan også bruke LED-lys utendørs, men sørg da for å bruke lys som er godkjent for dette.

Trenger du hjelp til brannsikring?

Kontakt oss, og vi kan hjelpe deg med vurderingen av hvordan du kan sikre din bolig best. Hvis du ønsker en ekstra trygghet anbefaler vi en el-sjekk.