06.06.2023

-Nesten som å få dagslyset inn i lokalet!

Sandvoll barnehage i Bø i Telemark har fått nytt lys både ute og inne. Styrer Christina Slåtta Olsen synes det nye lyset er «helt fantastisk», og at arbeidet gikk helt «sorgløst». Barna synes det var «kjempespennende» å se elektrikerne fra M. Carlsen & Sønn AS jobbe med den nye belysningen.

 -Det er som natt og dag, bokstavelig talt. Det nye lyset er mye mer behagelig enn det vi hadde. Nesten som å få dagslyset inn i huset, smiler en svært tilfreds styrer Christina Slåtta Olsen.

 

Spesielt utviklet for læringsmiljøer og kontorlandskap

Elektriker Thor Magnus Magnussen fra M. Carlsen & Sønn AS brukte tre og en halv dag pluss en del kveldstimer på å bytte ut de nesten 20 år gamle lysrørene med moderne C77-armaturer fra Glamox.

-Det var fint vær mesteparten av tiden, så ungene fikk være mye ute mens jeg holdt på med armaturene. Men de er veldig nysgjerrige, så det nytter ikke å være sjenert når det er barn i nærheten, sier elektrikeren, som synes C77 både «ser fine ut og er greie å jobbe med».

Ifølge Morten Stenersen, som er salgsingeniør for Glamox AS BU Norge Innlandet, er dette armaturer som er spesielt utviklet for læringsmiljøer og kontorlandskap.

-Dette er den perfekte belysningen for en barnehage som Sandvoll. C77 gir riktig lys og bedre dybdesyn, noe som er spesielt gunstig for skolebarn. Riktige visuelle forhold bidrar blant annet til at utviklingen av barnas finmotorikk blir forbedret. Riktig belysning i et rom er ikke viktig bare med tanke på ren synlighet, det skaper også̊ spesifikke fordeler som er betydelige for brukerne av ethvert interiør.

 

Fortjener det beste

Ifølge prosjektleder Ander Sørlie hos M. Carlsen & Sønn AS er det særlig direktivet fra EU/EØS om utfasing av lysrør i løpet av inneværende år som har satt fart på salget av moderne LED-armaturer.

-I løpet av august er det helt slutt på salg av de vanligste typene av lysrør. Da bør alle som er avhengig av godt lys ha skiftet til mer moderne, energibesparende og miljøvennlig belysning.  I tillegg til miljøaspektet bør også en nedbetalingstid på tre til fem år være en god grunn til å oppgradere belysningen. Det er viktig å velge en solid belysningsleverandør, og at vi i fellesskap finner de produktene som passer best for ditt bruk. Nylig har vi byttet til LED belysning i flere barnehagebygg, Sandvoll er ett av dem, og her falt valget på Glamox, og det med god grunn. Dette er et selskap med historie tilbake til 1947, som innehar både kunnskapen, produktene og personene som trengs, for et vellykket belysningsanlegg med lang levetid og god komfort, sier Anders Sørlie, som mener at Glamox sin visjon «Creating light for a better life» bør være betryggende når det er snakk om arbeidsplasser for voksne.

-Det gjelder selvsagt også for barna, som benytter mange timer hver dag i en barnehage. Både barn og voksne fortjener det beste når det kommer til inneklima og belysning!


Merkbart på barna

Styrer Christina Slåtta Olsen har ingen tanker om de økonomiske aspektene ved moderniseringen av belysningen. Hun søkte om midler til nytt lys fra barnehagekjeden som Solvoll tilhører, og fikk det. Hun synes det er flott at den nye belysningen er mer miljøvennlig og energieffektiv, men er mye mer opptatt av den positive innvirkningen det har på barnehagen hun bestyrer.

-Det er merkbart på ungene. Det skarpe, sterke lyset vi hadde før kunne gjøre barna urolige. Når vi fikk dempet belysningen roet de seg med en gang, sier hun, og forteller at alle de tre avdelingene har fått nytt lys.

-Det samme gjelder personalrom, fellesarealer og uterommene våre. Det skal bli deilig å skru på taklyset på kontoret mitt igjen. Det gamle lyset var så skarpt og ubehagelig at jeg måtte skru det av. Nå har jeg bordlampa på kontorpulten til å lyse opp rommet i lang tid, så nå skal det bli fint å få se ordentlig igjen, ler styreren.


Lys er mer enn bare lys

C77 er en serie slanke armaturer med avrundede hjørner og et moderne utseende. Det kan leveres i flere størrelser, og både nedhengt, innfelt og utenpåliggende. Den hvite fargen på armaturhuset og den spesialdesignede reflektoroptikken i matt sølv eller sort gjør at C77 smelter sømløst inn i interiøret.

-Lys er mer enn bare lys, sier salgsingeniør Stenersen, og forteller at med en moderne armatur og mulighet for styring, kan lysanlegget ivareta flere funksjoner.

-Fra godt arbeidslys, til dempet belysning ved arrangementer, for eksempel.

-C77 er utviklet i Norge for norske forhold, og blir produsert på fabrikken vår i Molde. Den benytter det siste av LED-teknologi og har det beste lysutbyttet. C77 er bygget i bærekraftige materialer, den er særdeles energieffektiv, og har en levetid på hele 100.000 timer. C77 er det fornuftige valget for et kontorlandskap eller læringsmiljø som er opptatt av bærekraft og økonomi.

 

Du kan lese mer om Glamox C77 ved å klikke her.

Lysrør med kvikksølv fases ut i 2023

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Lysrørene EU faser ut inneholder kvikksølv, som ifølge Miljødirektotatet er svært helse- og miljøskadelig.

Lysrørene listet opp nedenfor fases ut i løpet av 2023. Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene.

Forbudet omfatter disse lysrørtypene:

T2-lysrør (utløper februar 2023)
T12-lysrør (utløper februar 2023)
Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)
T5-lysrør (utløper august 2023)
T8-lysrør (utløper august 2023)