03.06.2024

Elektroinstallatør Preben Nygård

I midten av mai fikk prosjektleder Preben Nygård endelig den autorisasjonen han har jobbet så hardt og målrettet for. Han er nå den tredje hos M. Carlsen & Sønn AS som kan smykke seg med den høythengende tittelen «elektroinstallatør».

-Det kjennes helt fantastisk. Jeg har holdt på med dette i 13 år, og endelig har jeg fått papirene. Det kreves mye hardt arbeid, men det er givende og vel verdt innsatsen til syvende og sist, sier den nybakte elektroinstallatøren.

Knalltøft, men vel verdt det

Det er 10 år siden Preben Nygård avsluttet lærlingetiden og begynte som elektriker hos M. Carlsen & Sønn AS. Et par senere begynte han på deltidsstudium i det som kalles «Fagretning Elektro» på Fagskolen Innlandet på Gjøvik. Dette er en utdanning som «skal gi studenten kompetanse til å planlegge, gjenomføre og kvalitetssikre arbeidsoppgaver og prosjekter innenfor elektronikkproduksjon, automatiserte systemer i industri og bygg eller elkraftssystemer», ifølge utdanning.no. Preben Nygård fullførte med glans, og rykket opp til prosjektleder hos M. Carlsen & Sønn AS. Men den fortsatt nokså unge mannen var fremdeles ikke ferdigstudert. Han bestemte seg for å ta «Elektroinstallatørprøven». Ifølge Installatørprøven er dette en «prøve for de som skal være faglig ansvarlig i elektroforetak som skal bygge og vedlikeholde andres elektriske anlegg».

-Det er knalltøft. Ved siden av godkjent utdanning, må du ha minst tre års relevant arbeidserfaring for å kunne ta prøven, som er todelt. Det er først en nettbasert prøve som må bestås for å kunne gå videre. Så er det en seks timers skriftlig eksamen. Så vidt jeg vet er det mellom 60 og 80 prosent stryk på denne prøven. Som sagt; knalltøft, men vel verdt det.

 

Øker kompetanse og kapasitet

Det er strenge lover og forskrifter som alle elektrovirksomheter må forholde seg, og det er selveste Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som har signert autorisasjonen som Preben Nygård nylig fikk. Det samme gjelder instruks og arbeidsoppgaver for elektrikere og elektroinstallatører. Preben Nygård forklarer.

-En elektriker er godkjent til å utføre det praktiske installasjons- og vedlikeholdsarbeidet på elektriske installasjoner. En elektroinstallatører har ansvar for å planlegge, prosjektere og godkjenne komplekse installasjoner.

Han er fortsatt ikke helt ferdig med skolebenken.

-Jeg er ikke helt i mål enda. Det er fremdeles en del spesialkurs jeg har lyst til å ta. Når en først har kommet gjennom det nåløyet som elektroinstallatørprøven er, er det dumt å ikke benytte muligheten. Jeg synes fremdeles det er spennende å sette meg ned og fordype meg i faget, sier Preben Nygård, som mener det er en stor fordel for M. Carlsen & Sønn AS at de nå har tre elektroinstallatører på lønningslisten.

-For det første betyr det at vi nå har enda mer kompetanse å vise fram. For det andre øker vi kapasiteten betydelig. Det er en fordel for alle parter.